Chybovat je lidské, ale jak často si to můžete dovolit při prezentování?

​O tom, jak správně prezentovat, se můžeme dočíst nebo shlédnout na internetu v dnešní době opravdu požehnaně. Přesto stále existuje mnoho přednášek a prezentací, které nás vůbec nebaví. Je patrné, že autor se zřejmě připravoval na poslední chvíli, snímky zobrazují miniaturní grafy, které nejsou vidět ani z první řady nebo obsahují příliš mnoho textu, který by lehce nahradil obrázek nebo symbol. Navíc je prezentující čte a to už je opravdu „nuda z Brna“.Jak tedy připravit prezentaci, která by bavila a zaujala vaše publikum? Nejčastěji se setkáváme s pěti základními chybami, kterých je dobré se vyvarovat.
Nepodceňujte přípravuPředstavte si, že vám kolega v práci den před svou prezentací u zákazníka řekne, že je nemocný, ať to vezmete za něj. A co je horší, z prezentace ještě nemá ani čárku (takto to dělá většina lidí a v dnešních časových nárocích na zvládnutí všeho jim to nemůžeme mít za zlé). Ale není to dobrý start. Připravujte si všechny podklady postupně, každý den trošku, při čekání u lékaře, u školy při vyzvednutí dětí, v dopravním prostředku. Přečtěte si potřebné odborné informace, nachytejte tematicky vhodné obrázky, symboly, jednoduché texty a hlavně fakta. Budete tak mít více možností zahrnout třeba i pár humorných pasáží a odlehčit strohá, ale důležitá fakta své prezentace. Takto vypadá příklad, na kterém uvidíte rozdíly v zobrazení snímků: na prvním snímku zahlcení textu (z jedné z mých prvních prezentací při studiu na VŠ) a na druhém výsledek toho, jak si lze se snímkem pohrát. Vaším cílem při reálné prezentaci by mělo být: 80% verbální projev a jen 20% vizuální, jako doplněk proslovu.
Natrénujte si přednesAž bude vaše prezentace připravená, zkuste si svůj přednes, alespoň dvakrát. Sami zjistíte, kolik změn je ještě možné zpracovat, abyste vylepšili svůj proslov a vaše publikum lépe zaujali a udrželi jeho pozornost nejlépe po celou dobu prezentace. Natrénujte si svůj hlas i pomlky, které jsou také velmi důležité.
Přizpůsobte se publikuVěřte mi, že je velký rozdíl, když přednášíte vysokoškolákům, na konferencích, na poradě kolegům nebo na školeních. Jistě víte, že je každá věková, společenská či profesní skupina je jiná a má jiné priority či třeba žargon. Jinak jsem se musela připravit při přednášce na Job Challenge pro studenty (doplnit o vizuální efekty – obrázky, symboly, emotikony) a jinak na přednášku pro dospělé na konferenci Mozek a jeho skrytá tajemství, případně na workshop pro učitele anglického jazyka. Není možné obsáhnout všechny přednášky s jednou prezentací. Zaměřte se na jejich sny, podněty a hlavně váš užitek pro dané publikum. Nikde se neocitnete náhodou, vytěžte tedy maximum z každého vystoupení pro sebe i publikum.Zjistěte si co nejvíce informací o skupině, které budete přednášetZahrajte si tak trochu na Sherlocka Holmese nebo Agathu Christie, však to dnes díky internetu máme o mnoho jednodušší. Když jdu už na první schůzku před školením do firmy, chovám se stejně, jako když jsem byla obchodník pro IT produkty nebo když jsem působila v personalistice. Vyhledání zajímavých informací o společnosti je dnes s internetem otázka ani ne hodiny. Přečtu si články o jejich rozvoji, ocenění, projektech a produktech nebo službách, které firma nabízí. Na schůzce pak hlavně poslouchám, co potřebují a následně prezentaci přizpůsobím jejich prostředí, jejich cílové skupině apod.
Zaměřte se na úderný začátek a shrnutí na závěr, z kterého mohou všichni čerpat ještě dlouho po vaší prezentaciToto propojení skvěle vystihuje citát George Burnse (am. herec, komik, autor): „Tajemství je mít skvělý začátek a konec. Udržujte je co nejblíže, ať přirozeně navazují jeden na druhý.“ Navíc průběžně z každé části své prezentace zopakujte hlavní myšlenky, aby posluchači stále věděli, kde se nachází, chápali to, že plynule přecházíte dál a kam je vedete. Závěrem rozhodně nepoužívejte slova jako „na závěr“, což mi radilo mnoho zkušených řečníků. Tím spouštíte vypínač KONEC a téměř nikdo už vás nebude poslouchat. Zakončete tedy poučením, shrnutím, citátem či anekdotou ze života, která bude výborně vystihovat téma vaší prezentace.Přeji vám všem hodně plnohodnotného času a příprav na vaše úspěšné prezentace a pokroků na vaší cestě po veřejných vystoupeních.Autorka: Andrea Peloušková, Trainer prezi & Mind MapsPřevzato z: http://ec.europa.eu/epale/cs/resource-centre/conte…Zaujal vás tento článek? Nastavte si AGENTA pro hlídání podobných informací! Nebo se podívejte, jaké kurzy nabízí portál Edumenu.cz v oblasti Lidských zdrojů a personalistiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *