Potřebujete proškolit nové redaktory? Zakládáte časopis a nevíte, jak na to? Nebo se snad chcete stát spisovatelem? Markéta Dočekalová ví, jak na to!

Z jejích kurzů se již zrodilo několik úspěšných spisovatelů. Dohromady bylo vydáno dvaapadesát knih. Nejen, že svým kurzistům pomáhá dovést jejich díla k dokonalosti, ale navíc ví, jak to na knižním trhu chodí, a tak jim může být oporou i při jednání s nakladateli. Mgr. Markéta Dočekalová je úspěšná spisovatelka, respektovaná scénáristka, pedagožka (vyučuje tvůrčí psaní a scenáristiku na českých VŠ a ve vlastních kurzech) a majitelka literární agentury MÁM TALENT. Jako scénáristka se podílela např. na prvních sedmi stovkách dílů seriálu Ulice nebo na přípravě ve své době velmi populárního „nováckého“ pořadu Rande – na základě toho také vznikla její povídková knížka Jak Slávek randil s Markétou, aneb byli jsme u toho (1999). Podílela se i na celé řadě dalších televizních pořadů a seriálů, celkem v českých televizích zrealizovala kolem tří tisíc vlastních scénářů. Z jejích úspěšných knih jmenujme např. romány Něco za něco (Grada, 2011) a Rychle a bezbolestně (Grada, 2012). Zdaleka největšímu ohlasu se ale těší její učebnice tvůrčího psaní pro začínající i pokročilejší autory – Tvůrčí psaní 1 až 3 (Grada, 2006-2010), Rádce pro (začínající) spisovatele, novináře a překladatele (Mezera, 2008) nebo zbrusu nové Tvůrčí psaní v otázkách a odpovědích (Grada, 2014).  
Markéta Dočekalová je jednou z prvních, která u nás v 90. letech začala kurzy tvůrčího psaní pořádat. Její semináře probíhají v přátelské atmosféře a přínosné jsou především proto, že se otevírají vždy jen pro omezený počet zájemců, aby lektorka mohla ke každému kurzistovi přistupovat individuálně. Účastníci kurzů si vzájemně předčítají svou tvorbu, diskutují nad ní a s Markétinou pomocí v ní hledají slabá i silná místa. Výuka je tak velmi názorná a pro kurzisty přínosná. Kurzy mají navíc detailně propracovanou metodiku výuky, protože Markéta Dočekalová je jednou z mála českých lektorek, která studovala v zahraničí obor “jak vyučovat tvůrčí psaní”. Z kurzů Markéty Dočekalové již vzešla řada úspěšných spisovatelů. Ze všech vydaných knih jmenujme třeba Karibu Keňa od Hany Hindrákové (Ikar, 2013), Cesta k mým matkám od Edith Holé (Jota, 2012) nebo Proti všem Vítězslava Jareše (Mladá fronta, 2006). V literárních soutěžích se kurzisté a studenti Markéty Dočekalové umísťují vždy na prvních příčkách. Chcete-li i vy následovat Markétiny úspěšné žáky, přihlaste se na některý z jejích kurzů! Na výběr máte z několika variant – od publicistikckých žánrů, přes základy beletrie, až po práci na svém rukopisu nebo scénáři. Pokud se na kurz nedostanete, využijte možnosti některého z online kurzů. Vůbec přitom nezáleží na tom, jestli je vám dvacet nebo sedmdesát. Rozvíjet svůj talent a stát se spisovatelem můžete v jakémkoliv věku!  
Markéta Dočekalová pořádá také školení šitá přímo na míru pro firmy a instituce. Takto například školila redaktory řady redakcí. Za všechny jmenujme například nakladatelství Verlag Dashöfer, redakci novin Náš region, vznikající redakci časopisu pro seniory města Olomouce a mnohé další. Pro řadu státních institucí připravovala také textové materiály – brožury na zakázku apod. Například pro magistrát města Brna brožuru zaměřenou na prevenci úrazů seniorů apod. Spolupracuje také s knihovnami a školami, pro které připravuje literární programy (přednášky, semináře, workshopy) na míru, dle jejich zájmu a požadavků. Neméně zajímavá je informace, že Markéta Dočekalová je také schopna nabídnout školení pro pedagogy středních škol, zaměřené na to, jak správně a zajímavě vyučovat sloh, stylistiku a tvůrčí psaní na střední škole. V případě zájmu navštivte stránky www.TvurciPsani.cz nebo pište na email info@tvurcipsani.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *