ZAJÍMAVOST: ​Ženy pracují zdarma do 18. března

Rozdíl v platech mezi muži a ženami je v České republice 22,5 %. To znamená, že ženy musí pracovat více než dva a půl měsíce navíc, aby tento rozdíl dorovnaly. Ženy v České republice dosáhnou stejného výdělku, který jejich mužští kolegové získali do konce loňského roku, až 18. března 2017. Tento den je tedy Dnem rovnosti platů, a právě i na tento celospolečenský problém bude 24. a 25. března poukazovat konference Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ. Pořádá ji nezisková organizace Business & Professional Women ČR.Česká republika je v rámci rovnosti platů na jednom z posledních míst ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Den rovnosti platů se nás tedy velmi týká. Je to symbolický den, podobný Dni daňové svobody a je to určitě dobrá příležitost pro diskuzi o příčinách tak velkého rozdílu a hledání řešení, jak se s touto nepříznivou situací vyrovnat,“ uvádí Ing. Lenka Šťastná, prezidentka neziskové organizace Business & Professional Women ČR.
Ženy sice hrají zásadní úlohu v evropské zaměstnanosti a hospodářském růstu, ale v jejich odměňování se to neodráží. Podhodnocování práce žen a nedostatečné využívání jejich talentu a dovedností, znamená ztrátu významného zdroje pro ekonomiku i společnost. Odstranění rozdílů v odměňování tedy přináší prospěch nejen zaměstnancům, ale i zaměstnavatelům a v konečném důsledku celé společnosti. „Současný rozdíl v odměňování žen a mužů v ČR je 22, 5 % – řadíme se tak na druhé nejhorší místo z celé EU. Průměr evropských zemí aktuálně činí 16, 7 %. Nižší platy a mzdy žen mají zásadní negativní dopad na rozpočty rodin – ročně jim tak v rozpočtu chybí cca 80.000 Kč a v důsledku ovlivňují celé hospodářství. Společným cílem projektu MPSV „22 % K ROVNOSTI“ a BPW je odstranit příčiny nerovného odměňování a dělat osvětovou kampaň problematice nerovného odměňování,“ uvádí Eva Ferrarová, vedoucí projektu 22 % K ROVNOSTI z Ministerstva práce a sociálních věcí. Akce Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ je součástí celosvětové kampaně Equal Pay Day, kterou v roce 2009 zahájila mezinárodní federace žen Business & Professional Women International, jedna z nejvlivnějších ženských organizací na světě. Kampaň upozorňuje na platovou nerovnost mezi ženami a muži. Akce podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou mentoringu, vzdělávání a networkingu. „Pokud mají ženy uspět, potřebují především zdravé sebevědomí, a proto jsem se pustila do téhle práce a když to hodně zjednoduším, tak moje základní myšlenka je hledat nové ženské vzory. Ukázat ženám cesty, po kterých jdou jejich kolegyně. Jestli ženy za muži v něčem zaostávají, tak je to taková ta vzájemná solidarita,“ dodává Lenka Šťastná. Konference Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ motivuje ženy k dalšímu profesnímu a osobnímu rozvoji, otevírá celospolečenskou diskusi a upozorňuje na fenomény, které vedou k rozdílům v odměňování. Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ mimo jiné boří mýty o ženské rivalitě a neochotě podělit se o své zkušenosti. Dokazuje to i na 60 mentorek, žen, které obstály v tvrdé konkurenci a z nichž řada stojí na samé špici svých oborů. Tyto ženy bez nároku na honorář poskytnou svůj čas a znalosti a ztotožní se tak s myšlenkou podpory žen. Více informací o akci Equal Pay Day – ŽENY SOBĚ získáte na: www.mentorky.cz.
ZAUJAL VÁS TENTO ČLÁNEK? Nastavte si AGENTA pro hlídání podobných informací! Nebo se podívejte, jaké kurzy nabízí portál Edumenu.cz v oblasti Lidských zdrojů a personalistiky nebo třeba IT a počítačů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *