7 kroků, jak zvýšit vaši resilienci (emoční a psychickou odolnost)

Co se stane, vhodíte-li hořící zápalku do volné krajiny? Pokud tou krajinou je orosená tráva lužního lesa, pravděpodobně – nic. Ale co když je krajina vyprahlá, žíznivá po dlouhém období sucha? Každý z nás zažívá chvíle, kdy se situace vyvíjejí jinak, než jsme si naplánovali, nebo představovali, jak by se měly dít. Pro mnoho z nás je obtížné smířit se s neúspěchem ve studiu či práci, sportu nebo lásce. Obzvláště když na životní zvraty, neúspěchy a selhání, reagujeme dle našich vlastních představ, příběhů a přesvědčení, které jsme si vytvořili již v dětství a které způsobují, že v dospělém životě nedokážeme něco přijmout či naopak se něčeho vzdát. V takových chvílích se země pod námi zatřese a my ztrácíme půdu pod nohama. Stáváme se tou vyprahlou krajinou, žízníme po uspokojení našich potřeb, přání a tužeb, které nepřichází a stačí malá jiskra….. BUM BÁC…..
To, zdali upadneme a již se nezvedneme, nebo se posbíráme či snad vybalancujeme bez upadnutí a jdeme dál, o tom do značné míry rozhoduje naše resilience, tj. schopnost odolat a vyrovnat se s realitou nejistého života.
Resilience je schopnost odolávat i ve velmi těžkých a stresujících situacích a každý ji může v sobě objevit (pokud se tak již nestalo). Zvyšování odolnosti je proces velmi individuální, protože každý člověk reaguje jinak na stresové a traumatické události. Proto také přístupy ke zvyšování odolnosti, které jsou užitečné pro jednoho člověka, nemusí fungovat u druhého.Přesto lze shrnout obecnější faktory, k odolnosti přispívající, a to jsou:A dalších 7 vám pomůže k dosažení větší odolnosti v každodenních zátěžových situacích.1. Pečujte o zachování vlastní energie.Pokud se již nacházíte v dlouhodobé krizi či stadiu chronického stresu, vaší prioritou by nemělo být řešení této krize, ale zachování energie.Proto se aktivně zaměřujte v první řadě na doplňování zdrojů vaší energie.2. I ten nejtemnější den má v sobě světlé okamžiky.I v těžkých životních obdobích je ve vašem životě přítomno hodně okamžiků naplněných pozitivními pocity (úsměv dítěte, vůně kávy…)Všímejte si jich, protože právě ony jsou vaším spojencem, který vám pomůže vnímat problém z odstupu.3. Udělejte si „pozitivní audit“Co mi přináší během dne radost a pozitivní pocit? V jaké situaci prožívám chvilku bezpečí a blízkosti s druhými?A hlavně si večer zapište 3 situace, kdy jste se během dne cítili dobře.4. Sebelítost – NE!Každého potká v životě bolest a smutek. A přestože smutek je normální, tj. zdravá emoce, vyžívat se ve smutku a v neštěstí je sebedestruktivní.Do pasti sebelítosti spadneme snadno. Tím, že sami sebe litujeme, často odkládáme přímé střetnutí se svými skutečnými pocity a tím se můžeme vyhýbat přijímání zodpovědnosti za své činy. Sebelítost může sloužit jako nějaká hra na čas.Slovy Johna Gardnera:„Sebelítost je jednoznačně nejničivější nefarmaceutická droga. Je návyková, poskytuje krátkodobou slast a odděluje svou oběť od reality.“
5. Naučte se všímavostiJe to vědomá pozornost, tady a teď. Být si vědom, jak se aktuálně cítím, je základ pro každé rozhodování. Jak si ale uvědomit své pocity uprostřed všeho toho frmolu a dění kolem sebe i v sobě?Přeneste pozornost od myšlení k prožívání tím, že uděláte několik vědomých nádechů a výdechů. Poté pozorujte a uvědomujte si všechny přítomné tělesné vjemy, jako je kontakt kůže s oblečením, těla se židlí či podložkou, přítomné napětí či uvolnění v jednotlivých částech těla… (Na webu stačí zadat hleslo všímavost, anglicky mindfulness a získáte spoustu zdrojů, návodů včetně nahrávek) 6. Respektuji nebo toleruji? V případě že jste se dostali do situace, která vám nevyhovuje, si ujasněte, zdali máte sklony ji respektovat nebo tolerovat. Respektovat znamená buď situaci, která mi nevyhovuje změnit, opustit nebo akceptovat. A akceptovat znamená, přijmout realitu, jaká je, bez boje a negativních emocí.Naopak tolerance znamená, situaci snášet a trpět. Jste-li pod tlakem, nechte si čas na prohlédnutí a uvědomění toho, co tolerujete, na co vynakládáte energii, aniž by vám to přinášelo cokoli pozitivního.Uvědomte si, že nemůžete změnit situaci, která se stala a je minulostí. Můžete ovšem změnit jak vaši interpretaci této situace, tak rozhodnutí na ní reagovat vámi zvoleným způsobem.
7. A nakonec trochu psychohygieny.Žijte zdravě, jezte zdravě, pijte zdravě, utvářejte zdravé partnerské vztahy, a hlavně, a především spěte zdravě. (Takové trochu otřepané klišé J, viďte?)
Těchto 7 kroků vám pomůže podporovat vaši zdravou energii, která je plynoucí, pružná, dynamická, vyvážená a spojená s pozitivními pocity.
Energii, která udržuje v dobré formě vaší emocionální odolnost a schopnost rychle se vzpamatovat z životních nezdarů až do stovky let věku vašeho života.
Ve zdraví a spokojenosti.Ať se vám daří.PhDr. Milan Hutta, APAS – akademie osobního rozvoje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *